Питання, поставлене у заголовку, може мати кілька відповідей, які залежать від місця використання, обсягу і виду продуктів копчення.
Для приватного будинку підійдуть громіздкі моделі, а для виїзду на природу автомобілем – компактні, здатні вміститися в багажнику. Плануючи готувати м'ясо, овочі або гриби на шампурах – ними і обмежтеся. Для стейків знадобиться решітка, для приготування їжі в казані – спеціальна підставка.
Як вибрати мангал
З початком шашликового сезону з'являється потреба в приспособе для смаження м'яса на природі. Що відіграє роль при покупці?
-
Модель мангалу.
-
Збірний переносний виготовляється з досить тонкої сталі, товщиною 1-2 мм Непридатний для спалювання дров, тільки для вугілля. При частому використанні швидко прогорає.
-
Зварної переносний з монолітною конструкцією підійде приватному будинку, для виїздів на природу надто громіздкий.
-
Повнорозмірний стаціонарний – виглядає гідно, дарує велику зручність при використанні, але зобов'язує до обладнання навісу та великим затратам палива.
-
Універсальний мангал-барбекю з підставкою під казан, перегородкою для топки, столом, додатковою полицею і дровницею. Краще рішення для смаження м'ясо і овочів на шампурах, готування в казані, на сковороді і барбекю будинку. Складні моделі, що поміщаються в багажнику.
-
-
Товщина стінок з жароміцного металу – 3-5 мм. Якщо лист металу тонше, його вистачить при частому використанні на один сезон.
-
Розміри:
-
довжина – від 85 см, щоб було зручно відсувати шампури в сторону, якщо потрібно поправити вугілля;
-
ширина – близько 30 см – продиктована довжиною шампурів;
-
висота стінок мінімум 13 см, якщо менше – м'ясо пригорить, більше – буде в'яленим;
-
висота мангалу 50-60 див.
-
-
Відстань між шампурами. Вертикальні прорізи, досить широкі для прокручування шампурів, зазвичай знаходяться на відстані близько 70 мм один від одного.
-
Місткість шампурів – від 6 до збірних моделях, до 20 в повнорозмірних.
Що ще знадобиться?
Якщо ви плануєте возити мангал в багажнику, придбайте спеціальний чохол, щоб не вимазати авто сажею. Незайвий чохол для шампурів і спеціальне опахало для розпалювання вугілля.
Любителям відпочинку біля багаття варто також купити коптильню для холодного копчення. Для копчення з димогенератором на природі досить знайти підходящу ємність. При купівлі димогенератора не знадобиться самостійно заготовляти деревину, оскільки є тріска для копчення в подарунок.