Мрієте харчуватися смачно і правильно? Хочете дивувати рідних або запросити сусідів на звану трапезу, приготуйте копчене м'ясо самі. Багато розглядають копчення м'яса в домашніх умовах холодним способом, як малий бізнес. Кращою альтернативою магазинним сосисок, ковбас є м'ясо, приготоване в коптильні для холодного копчення своїми руками. Ароматна свиняча грудинка, найсвіжіший апетитний окіст не йде ні в яке порівняння з продуктами з супермаркету. З коптильнею ви зможете приготувати будь-яке м'ясо – телятину, яловичину, свинину. Користь такого м'яса безсумнівна – відсутність шкідливих Е і канцерогенів, 100% збереження незамінних амінокислот, що містяться тільки в натуральному м'ясі.
В чому суть холодного копчення м'яса?
Прикраса святкового столу – домашні копченості, які отримують в особливій техніці. При обробці м'яса холодним способом потрібний температурний режим в межах 20-25 градусів. Деревина згорає потихеньку, без великого полум'я. Для диму використовують тріску, стружки, тирсу. Деревина фруктових дерев додає м'ясу красивий золотистий або коричневий колір, апетитні запахи. Зверху утворюється ніжна скоринка, а всередині соковита м'якоть. Таке страву – мрія гурмана. Купуючи коптильню холодного копчення https://koptim.com.ua ви зможете ласувати делікатесами кожен день. Балувати себе і всіх членів сім'ї.
Особливості копчення холодним способом:
-
Обробка триває 2-4 доби. Для великих окостів, корейки, грудинки може знадобитися тиждень.
-
М'ясо втрачає вологу, насичується копченим ароматом, злегка підсихає верхній шар.
-
Дим впливає на м'ясо бактерицидну дію, запобігаючи його псуванню, насичує її корисними антиоксидантами.
Але найголовніше, копчений продукт набуває вишуканий смак, ніжність. Термін зберігання копченого м'яса подовжується до 2-3 місяців.
Коптильні збираються досить просто – вам знадобиться димогенератор холодного копчення і ємність. Зберігати пристрій можна в розібраному компактному вигляді. Але навряд чи вам захочеться складати обладнання надовго.
Яке м'ясо обрати?
Кулінарні експерти рекомендують коптити будь-яке м'ясо, яке вам подобається. Спробувавши один раз домашній делікатес, любителі копченостей вже не можуть зупинитися. Експериментують з різними видами вирізки, складами маринадів, спеціями, і щоразу отримують диво – ніжну консистенцію, дивовижний смак.
Навіть жорсткі шматки туші в ході копчення пом'якшуються, набувають характерну ніжність копченостей. Відбувається руйнування міцних сполучнотканинних волокон. М'якоть просочується стійким незвичайним ароматом.
Так як 80% людей вважають за краще свинину, не приготувати це м'ясо просто неможливо. Для копчення великими шматками, більше 2-3 кг використовують:
-
лопаткову частину;
-
окіст;
-
балик з вирізки;
-
корейку;
-
рульку,
-
подчеревок;
-
сало;
-
грудинку.
Для копчення дрібними шматочками чудово підходять реберця, вуха, язик, щечное м'ясо. З баранини смачно приготувати можна лопатку, сідло, м'якоть задньої частини ніг. У яловичині вибирають ребра, філе, стегенця, лопаткову частину.
Ті, хто люблять, щоб м'ясо було м'яким, вибирають вирізку від молодих тварин – до однорічного віку. Для тривалого зберігання краще використовувати заготовки від тварин віком старше.
Кращий помічник в будинку - коптильня холодного копчення
Якщо ви любите щільно поїсти, коптильня для холодного копчення купити яку можна в «SmokeHouse» стане для вас паличкою виручалочкою. Отримати делікатесні копченості з димогенератором холодного типу в ній можна легко і швидко. Від вас буде потрібно лише замаринувати продукт, і підкласти тріску. Всю іншу готування коптильня зробить за вас. Підсипати тирсу достатньо 1 раз на 4-6 годин.
Серед обладнання численні позитивні відгуки заслужили пристрою «SmokeHouse». У чому переваги коптилен з холодним способом приготування:
-
рівномірний тління тирси;
-
відсутність сажі і диму;
-
широкий асортимент тріски;
-
функціонування без неочікуваних загасань;
-
якісна вироблення густого диму.
Стандартне обладнання оснащене димогенератором, компресором, кріпленнями і трубками. Щоб приступити до готування, резервуар – ящик або ємність, з'єднують з генератором.
Вас чекає різноманітність смаків, безсумнівний внесок у скарбничку здоров'я, так як домашнє м'ясо набагато цінніше і апетитніше сосисок. Копчена свинина або яловичина готується будинку смачніше і набагато корисніше магазинної.
М'ясо солимо перед копченням: усе легко та просто
Приготовані шматки вирізки перед засоленням миють і злегка обсушують. Сіль використовують будь-яку, яка вам більше подобається – кам'яну крупного помелу, йодовану або екстра. Основне завдання – добре просолити продукт. Норма, яка може вам знадобитися, варіює в межах 1 склянки.
Склад посолочной суміші:
-
100 г солі;
-
50 г цукру.
Ця кількість на 10 кг м'яса.
Для пікантного смаку можна на цьому етапі додати прянощів, улюблених м'ясних спецій і навіть часник. Для цього його тонко нарізати на пластинки і ножем проштовхують в товщу м'якоті. Можна присипати лаврушкой, перемеленої в кавомолці. Зазвичай достатньо 3-5 ароматних листочка.
Секрети смачного маринаду: топові рецепти
Досвідчені кулінари знають, що 50% успішного копчення залежить від того, як замаринувати м'ясо. Ну а другі 50% звичайно, від вибору кращої коптильні. Насичений смаком маринад – це основа основ. Набравшись пряного аромату, соковитості, вашим бажанням побалувати сімейство, копченості виходять незвичайно смачними.
Класичний маринад
Передбачає використання солі і цукру. Термін засалювання триває 10 днів, як мінімум. Іноді доходить до 30 днів. Стандартний набір інгредієнтів виглядає так:
-
1 ст. л. солі;
-
0,5 л води;
-
30 г перемеленого чорного перцю;
-
14 зубчиків часнику;
-
2 ст. л. оцту.
Маринад з прянощами
Смак набирається від трав і спецій, в залежності від складу. Основа – цукор і сіль. Майстри копчення рекомендують додавати:
-
лавровий лист;
-
майоран;
-
меліса;
-
перець;
-
часник;
-
гірчиця;
-
базилік;
-
чебрець;
-
селера.
Гурманом сподобається додавання кілець червоного цибулі, які перемежовують з шматками м'яса. Ягоди ялівцю, горошини перцю додають особливий аромат.
Рецепт з медом
Якщо у вас є коптильня і ви любитель копченостей, спробуйте маринад з медом. Він відтіняє смак, додає апетитних ноток ледь відчутною солодощі. Якщо ви любите смажені в меду реберця, цей маринад для вас. До складу входить:
-
50 г меду;
-
спеції;
-
перець і сіль;
-
4 зубчики часнику;
-
80 г свіжовичавленого соку лимона;
-
130 г оливкової олії.
Часник продавлюють в часничниці. У каструльці змішують всі інгредієнти до однорідної суміші. За смаком ви можете змінювати прянощі, відтіняти смак перцями – меленими і горошком.
Після засолювання шматки миють і підсушують на повітрі. Для захисту від мошок, вуличної пилу обгортають марлею або бавовняною тканиною.
Приготувати вишукані м'ясні делікатеси самим – це реально. Головне – робити з душею, поєднувати улюблені прянощі, цукор і сіль. За бажанням можна приправляти травками. Готуйте смачненькі копченості з любов'ю. Приємного апетиту!