Чому після зустрічі з димом один і той же продукт має різні смакові нотки? Звичайно, багато залежністьт від використовуваної деревини, але навіть на однаковій трісках можна отримати різні за смаком м'ясо або рибу.
Вся справа в тому, що велика частина смакових якостей копченості закладається ще до завантаження в дымницу з гарячим димом або в коптильню холодного копчення – на етапі засолу або маринування.
Особливо важливо гарненько просолити майбутню копченость перед холодним процесом. Кілька нюансів перед смачними рецептами:
-
Перш ніж опускати рибу або м'ясо в маринад, або простий соляний розчин, ретельно вимийте їх.
-
Чим більший шматок, тим довше він повинен пролежати в маринаді, щоб гарненько їм просочитися.
-
Концентрація солі повинна бути тим більше, чим довше Ви плануєте зберігати готовий продукт.
Золота рибка
Ще більш красивий золотистий відтінок і яскраві смакові якості здатний подарувати рибі маринад на меду.
Час маринування – 10 ч.
Вам знадобиться змішати:
-
150 мл оливкової олії;
-
100 мл соку лимона;
-
спеції за смаком – півсклянки;
-
пару щіпок рубаною петрушки;
-
100 мл меду;
-
кілька подрібнених зубчиків часнику;
-
1 ч. л. солі.
Використовується коптильня для домашнього копчення гарячим способом.
Соковита свиняча грудинка
Рецепт розрахований на півкілограма сала з м'ясом.
Час маринування в охолодженому розчині – 72 години.
Змішайте і проварити 3 хвилини все інгредієнти:
-
850 мл води;
-
80 гр. солі;
-
2/3 ч. л. меленого коріандру;
-
8 горошин чорного перцю;
-
2 лаврового листа.
Замаринована грудинка повинна просочуватися гарячим димом протягом години.
Ароматний гусак
Маринад з оцтом для птиці вагою 5 кг Заздалегідь, тушку треба розрізати вздовж на 2 частини і залишити на півгодини натерту сіллю.
Час маринування під гнітом після просолення і видалення надлишків солі – 8 годин.
-
250 мл води;
-
1 ст. л. оцту;
-
25 гр. чорного меленого перцю;
-
середня головка часнику;
-
½ Ст. л. солі
Коптити холодним методом протягом 6 годин.
Кілограм копченого підчеревина
При копченні холодним способом зручно використовувати димний генератор для коптильні. Коптити від 1,5 до 3 діб.
Маринування – 48 годин.
Змішайте і прокип'ятіть 6 хвилин:
-
5 склянок води;
-
1 склянка солі;
-
4 горошини чорного перцю;
-
кілька гвоздик;
-
3 лаврових листа.
В злегка охолоджений маринад додайте 3 розрізані навпіл зубця часнику і нарізану зелень за смаком і остудіть суміш повністю. По закінченню процесу маринування сало готове до копчення.