Копченості любить переважна більшість. Риба і сало з запахом диму подобається не всім, але м'ясо користується беззаперечною популярністю.
Вирішивши отримати домашні копченості, насамперед, визначитеся, що буде використовуватись для приготування: коптильня холодного копчення або гарячого. Другий варіант більш швидкий і простий.
Ідеально «дружать» з димом грудинка, корейка, рулька і м'якоть свинини, яловичини і баранини, кролятина. Остання, якщо розміри коптильні гарячого копчення дозволяють, може влізти цілком, а інші види м'яса потрібно різати на рівні шматки.
Як вибирати м'ясо?
-
Колір:
-
свинина – рожева;
-
яловичина – червона;
-
баранина – бордова.
-
-
Наявність лапки у кролика дозволяє переконатися, що перед Вами дійсно кролик, а не інша тварина, яке видається шахраями за вухатого любителя капусти і моркви.
-
Перевірка тактильно: натисніть на шматок з силою і подивіться, як швидко вмятая поверхню вирівняється. На свежине вм'ятини швидко усуваються, в іншому випадку – перед Вами старий продукт.
-
Не віддавайте перевагу занадто жирним шматках.
Не забудьте замаринувати
Промиті шматки м'яса обов'язково потрібно маринувати. Від якості цього етапу залежить, наскільки соковитими і смачними будуть копченості. Інгредієнти у статті розраховані на 1 кг. м'яса. Якщо продукту більше – перерахуйте у відповідності з необхідним вагою.
Змішайте, прокип'ятіть півгодини і остудіть:
-
3 подрібнених зубчики часнику;
-
1 лавровий лист;
-
1 ч. л. сушеного подрібненого кропу;
-
100 мл білого вина;
-
1 цибулина;
-
1 л. води;
-
спеції за смаком.
Бажано, дати повністю покритий маринадом м'яса полежати хоча б деньок. По закінченню доби в маринаді м'ясо готове до завантаження в коптильню.
Коптимо!
Якщо б ми використовували димогенератор для холодного копчення, процес затягнувся б на день-другий. З гарячим димом все значно швидше.
Головне – не робіть температуру вище 70 градусів, в іншому випадку результат може Вас засмутити. Через годину загляньте на м'ясо. Оцініть золотистий колір, надріжте саму товсту частину і переконайтеся, що в ній немає крові.
Витягнувши копченості, розвісьте їх на кілька годин. Вони гарненько охолонуть і будуть готові до подачі на стіл.
Насолоджуйтеся димними смакотою!