Для любителів копченостей домашня коптильня справжній подарунок. Але підбираючи оптимальну модель, багато хто замислюється якого розміру повинна бути дымница для отримання гармонійного смаку. Досвідчені майстри копчення рекомендують підбирати модель виходячи з розмірів і кількості продуктів (риби, м'яса). Розміри коптильні на смак не впливають. При розрахунку ширини та висоти приладу слід враховувати наступні особливості:
-
Для рівномірного копчення продукт розташовують на відстані від стінок з проміжками в кілька сантиметрів між шматками (тушками).
-
Висота приладу більше робочого простору (всередину поміщається шар тріски і піддон для збору жиру)
Компактні розміри коптильні гарячого копчення дозволяють використовувати прилад на відпочинку. Невелика портативна коптильня приготує свіжовиловлену рибу або привезене з собою на пікнік м'ясо. Габарити портативної коптильні не створять проблем при транспортуванні.
Для копчення на дачі (присадибній ділянці) підійдуть середні моделі, висота таких коптилен розрахована на кілька решіток. В ній зручно одночасно готувати делікатес для великої компанії. Коптильню середніх розмірів легко встановлювати і чистити. Для рідкісного використання підходять моделі виготовлені з чорної жароміцної сталі. Якщо планується часте приготування за допомогою коптильні — замовляйте моделі з нержавіючої сталі, їх ціна окупається тривалою службою.
Якщо на ділянці коптильні відведено постійне місце, розгляньте покупку коптильні великих розмірів. Її експлуатація має ряд переваг:
-
Можливо готувати велику кількість копченостей.
-
Підходить для копчення цілих тушок птиці або великих шматків.
-
Можна підвішувати продукт, а не укладати на решітку.
Стаціонарні моделі радимо купувати з стійкою до атмосферних опадів нержавіючої сталі.
Вид копчення залежить від температури диму, гаряче копчення дозволяє отримати копченості протягом 1-2 годин, а холодне займає від декількох діб до тижня. До недавнього часу холодний метод вимагав прокладки протяжного горизонтального димоходу для охолодження диму, а зараз можна придбати невеликі коптильні холодного копчення, їх дымогенераторы досить компактні. Прилад не займає багато місця і не вимагає стаціонарної установки.