Людина навчилася коптити м'ясо і рибу тисячі років тому. Методом проб і помилок були підібрані породи дерев, дим яких робив копченості дійсно смачними і ароматними.
У справі копчення експериментів завжди є місце. Доповнюйте деревну стружку ялівцевими, малиновими і ежевичными гілочками, розмарином, мигдалем, лавровим листом або шавлією. Незвичайну нотку подарує копченостям дим від м'яти та евкаліпта.
Навіть якщо обмежитися тільки деревними породами, поле для творчості широко.
Підбираємо тріску правильно
Які породи підходять для коптильні холодного та гарячого копчення процесу? Простіше сказати – які не використовують: хвойні та березу. Від перших копченості можуть гірчити, від другої у продуктах може з'явитися присмак дьогтю.
Отплюсуем відповідність тріски виду копченостей в таблиці.
Тріска Продукти | Вільха | Бук | Дуб | Яблуня | Груша | Вишня | Абрикос | Зливу |
Риба | + | + |
| + | + | + |
| + |
Курка |
|
| + |
| + | + | + | + |
Гусак/качка | + |
| + | + |
| + | + | + |
Свинина |
| + | + | + | + |
| + | + |
Яловичина |
| + | + |
| + |
| + | + |
Баранина | + | + | + |
| + |
| + | + |
Кролятина | + |
|
|
|
|
|
| + |
Овочі |
|
|
|
|
| + |
|
|
Сир | + | + |
|
|
| + | + |
|
Дичина | + | + | + |
| + |
| + | + |
Найбільш універсальні для копчення сливу та абрикос. На такому фруктовому диму не варто коптити тільки овочі і сир. На другому місці тріска для копчення букова, вільхи, дуба та груші.
Творіть і експериментуйте
Поради створення міксів з тріски для копчення читайте в іншій статті на сайті. Тут пройдемося по верхах.
-
Риба. Змішуйте вільху з яблунею, бук з грушею або вишнею.
-
Птах. М'ясо птиці вийде смачним, з темним золотим кольором, якщо змішати дубову тріску з будь фруктової.
-
Свинина. Всі фруктові, крім вишні, можуть йти в букеті. Дозволено додавати бук або дуб.
-
Яловичина. Любить дим груші, абрикоси і сливи з додаванням бука або дуба.
-
Баранина. Невибаглива, терпить будь-які суміші.
-
Сири. З фруктових – тільки вишня та абрикос, з інших листяних – вільха і бук. Не люблять сири дим від дуба.
Факти наостанок
Всі фруктові дерева містять велику кількість ефірних масел і, навіть при малих витратах тріски, копчення пройде швидко.
Фруктові породи практично не коптять.
Вільха і дуб також, як і фруктові, майже не виробляють кіптява. Вони дарують темний насичений колір димним смакотою.
Хочете отримати світлі копченості – кладіть тріску бука.